Perä paikoilleen

Onnistuttu jo maalaamaan aiemmin perä ja tälläkertaa saatu se jo viimein paikoilleen toistamiseen. Parempi sen olla oikealla paikallaan kuin lattialla pyörimässä. Kuten jo huonosta ylivalottuneesta värejä vääristävästä kuvastakin näkyy, vanhoilla pulteilla mennään. Olivat yllättävän hyvässä kunnossa kierteiden puhdistelun jälkeen joten en jaksanut vaivautua uusia pultteja ostamaan. Ne voi siinä vaiheessa joskus tulevaisuudessa vaihtaa kun takakelkka tulee käsittelyyn.

IMG_0944

Eräältä romarilta löytyi onneksi yksi E21 323:n vetari, tuo perähän on samanlaisesta peräisin ja pulttien koko poikkeaa alkuperäisen M8 pulteista. Pulttijako on sama mutta pitäisi olla M10 pulteille reiät. Alkuperäisten poraamista ei edes oikein mietitty, lienee sen verran kovaa tavaraa ettei mene kuin hermot. ”Uuden” vetarin saatuani huomasin nopeasti että vetarin päissä on muutakin eroa, 323:n verarin laippa on noin 10 mm matalempi ja akseli vastaavasti hieman pidempi. Osia yhdistelemällä saisi ehkäpä yhden oikeanmittaisen oikeilla laipoilla mutta yhdellä vetarilla ei vielä pääse oikein eteenpäin... Vaihtoehtoina on vielä yhden 323:n vetarin etsiminen, oikean mittainen vetarin akseli jostain toisesta autosta tai oikean kokoisen välilaipan teettäminen. Ongelma tosin priorisoitu niin alas etten jaksa vielä hetkeen miettiä oikeaa ratkaisua siihen. Sitä ennen pitää saada kone nippuun ja paikoilleen. Samalla kun auto on jo valmiiksi pukeilla ja osia purettu tieltä pois, tutkittu miten E12:n takanapa mahdollisesti sopisi tähän paikoilleen. Tässä vaiheessa tiedetty jo ennakkoon että akseli on paksumpi eikä sovi lähellekkään nykyisiin laakereihin. Laakerin vaihdolla saattaisi olla ainakin teoriassa mahdollista, kenties akselia pienemmäksi sorvaamallakin saisi sopimaan. Sitä myöden tulisi taas mahdollisesti vetarit ongelmaksi? Toistaiseksi E12:n akselistoa ei ainakaan kierrätykseen viedä, vielä.

Perän irroitus

Otettu autosta vanha perämurikka vetareineen irti takakelkasta. Vetareineen siks kun ei saanut pultteja auki ja helpompi ne on irroittaa kun koko perä on lattialla pyöritettävänä. Uusi asennettava perä luonnollisesti maalattiin ennen paikoilleen laittoa, kuvia maalatusta perästä tosin valitettavasti ei ole ennen tai jälkeenkään tässä vaiheessa. Ja samapa tuo, eipä sitä muut näe kuin katsastusmies... Paikoilleen laitto meni helposti, perään oli jo aikaisempi omistaja asentanut 02:seen kuuluvan takakannen joten asennus oli pultit auki, perä pois, uusi perä tilalle ja pultit kiinni. Itse pultit oli yllättävän hyvässä kunnossa, kierteiden puhdistaminen ja pieni orastavan ruosteen pois rapsuttaminen riitti. Niitä siis saattoi käyttää uudelleen melko hyvillä mielin. Takakelkka tosin reilusti pintaruosteessa ja joku onnellinen onkin sitä jo hitsaillut melkein sinnepäin sopivalla paksulla raudalla hieman sinnepäin. Toista takakelkkaa toistaiseksi ei vielä ole, aika ei riitä kyseisen kunnostamiseen ja se on silti onneksi riittävän hyvässä kunnossa. Omaa mieltä se toki häiritsee mutta etsitään ensin uusi takakelkka jonka saa rauhassa kunnostaa mieleisekseen ja sitten pistää sen paikoilleen.

IMG_0898

Perän nouto

Haettu autoon uusi perä, alunperin ollut E21 323i:ssä paikoillaan mutta joka sopii takakannen vaihtamisella 02:een paikoilleen. Perä tuntui olevan aika hyvässä kunnossa, hieman maalia päälle ja öljyt sisään. Läpäisi kissan tarkistuksen. Välitys on 3.45 joten verrattuna alkuperäiseen 4.11 välitykseen maantieajo on varmasti hiljaisempaa tulevaisuudessa...

IMG_0542