Kannen kunnostaminen

Aiemmin jo mainostetut Walloth & Neschiltä tilattuja osia levällään. Keinut tosin vanhat ja keinuakselit myös. Keinuja kuitenkin kun on 6 sarjaa, niistä valittiin parhaimmassa kunnossa olevat eikä todettu tarpeelliseksi ostaa uusia. Saattaa toki nuukailu kostautua myöhemmin mutta sittenhän se selviää. Saattaahan ne uudetkin napsahtaa poikki siinä missä vanhatkin jos kaikki menee huonosti. Keinuja paikoillaan pitävä jousi tässä setissä tosin kummasti miltei puolta lyhyempi alkuperäisiin verrattuna mutta vastaavasti toki hieman jäykempi. Sen verran huolestuttaa että pitää seurata tilannetta mutta ei kuitenkaan huoleta sen vertaa että vanhat olisin paikoilleen pistänyt. Jos jotain paukahtaa, pistetään harrastuksen piikkiin.


IMG_0980

Vajaata tuntia ja paria kahvikuppia myöhemmin erinäisten sekoilujen jälkeen kansi on valmis. Aiemmin olin vienyt koneistamolle 3 eri nokkaa kun sain tietää että sinne aiemmin kannen mukana tullut nokka oli hieman kiero. Koneen alkuperäinen oli myös hieman kiero, 0.06mm maksimissaan. Yksi oli suora mutta siinä oli taas laakeripukin kohdalla ikävänoloinen naarmu. Pelastettavissa, kenties, mutta väliäkö sillä kun yksi nokka oli kuitenkin aivan ehdottoman suora. Tavallaan kuitenkin ikäväkseni se kyseinen nokka oli peräisin Urjalan löydöstä, vakiosta ilmeisesti Mäyrän hioma nokka. Asteista taas ei mitään käsitystä mitä siinä mahtaisi olla, jokkisautossa kuitenkin joskus ollut, kannestakin noin milli siipaistu pois. Vakiosta ei kuitenkaan taida saada hiottua mitään järin ihmeellistä nokkaa joten kaipa sekin käy. Tavallaan pettymyksekseni löysin myöhemmin tallilta puulaatikosta vielä yhden nokan ja kun kotona on sängyn alla 5 kantta niin tietysti yhdessä niistä on vielä nokka paikoillaan. Tässä vaiheessa en enää jaksanut vaivata asialla päätäni. Joko nokka on ihan ok, ja sillä mennään tai sitten se vaihdetaan vakioon. Nostoa nokassa kuitenkin on noin 11 mm, on se ainakin hyvä alku. Toivottavasti ei kuitenkaan ei tee koneesta tällä kokoonpanolla mitään hirveää ruoskaa, tässä autossa mielummin vain hieman lisätehoa vapariin verrattuna että paikat kestää moitteetta. Toinen koppa on pihalla johon voi huoletta laittaa vaikka minkälaisen ruoskamoottorin.

IMG_0983

Kansi aseteltu paikoilleen, samaten jakopään kopan alaosa ja vesipumppu. Pultit tässävaiheessa vielä käsin kiristettynä. Pantattu käsin jakopään ketjua samalla kun kaveri pyöritti konetta, ei ota venttiilit kiinni mäntiin. Ei ollut tosin epäilystäkään kun männät ei tule dekkitasosta yli, kantta koitettiin venttiili täysin ulkona ja mäntä ylhäällä ja kansi kantoi silmämääräisesti noin pari milliä. Normaalitilanteessa kuitenkaan ei mäntä ole täysin ylhäällä samaan aikaan kun venttiilit on täysin auki. Taskulampulla pakoventtiilistä valoa sylinteriin ja tulpan reiästä tarkistelua missä vaiheessa mäntä tulee ylös ja venttiili sulkeutuu. Mitään tarkkaa tietoa tuolla tutkiskelulla ei selviä, muutakuin ettei pitäisi olla hätää. Puristukset hieman alle 8 mikä oli tavoitekin.

IMG_0985

Lisää niputusta

Pultit pesty ja käyty niistä kierteet läpi. Lohkosta käyty kierteet läpi jo ensimmäisen pesun jälkeen joten nyt niiden kierteiden läpikäynti oli jo varsin helppoa. Kampiakseli laitettu paikoilleen, öljytty, pukit kiristetty vaiheittain paikoilleen ja tarkistettu pitkittäisvälys olevan siedettävissä rajoissa. Ennenkuin männänrenkaita soviteltiin paikoilleen, laitoin ne sylinteriin sisälle jotta pystyin mittaamaan niidenkin välyksen. Helppo ja nopea asia tarkistaa ettei koneen lämmetessä renkaat laajene liiaksi. Männänrenkaat paikoilleen ja öljyä sylinteriin, laakerit veiveihin ja männät varovaisesti paikoilleen. Ei niinkään tuottelias päivä mutta sitäkin mieluisampi, nyt konetta rakentaa jo hyvinkin mielellään Winking


IMG_0979

Koneen niputusta

Tuli noudettua osia koneistamolta, nyt pääsee hissukseen jo alkuun. Koneistamolle oli viety kaksi kampiakselia, alkuperäinen ja pesusienestä lainattiin toinen. Alkuperäisessa oli ilkeän näköinen naarmu mutta mittauksissa ei havaittu mitään huolestuttavaa. Pesusienen kampurasta kylläkin, se on hieman kiero. Sen saisi kyllä taputettua suoraksi mutta nyt ei sellaiseen jaksa ryhtyä kun kerran toinenkin on varsin kelvollinen. Säästetään se vikuroiva kampura mahdollisiin tulevaisuuden tarpeisiin. Jos sen taputtaa suoraksi ja koneistaa laakeripinnat, se pitää kuitenkin nitrata sen jälkeen. Saattaa olla että siinä vaiheessa on jotain muutakin nitrattavaa niin pistetään samassa erässä kaikki nitraukseen. Kampiakseleita kun kerran löytyy rittävästi omaan käyttöön ainakin hetkeksi eikä niitä kaikkia ole edes mitattu vielä tarkasti. Yhden niistä joutunee hiomaan ensimmäiseen alikokoon nopeasti työntömitalla mitattuna, suoruudesta ei mitään mittauksia.

IMG_0945


Aiemmin Walloth Neschiltä :ltä tilatut osat olikin jo saapunut myös ajat sitten ja koneistamo oli hankkinut yläpuolisen tiivistesarjan. Walloth Neschiltä tuli männänrenkaat, ketjut, ketjun kiristimen osia, vetareiden korjaussarjoja, vesipumppu, mäntien tappien lukot, keinujen korjaussetti yms. Pitää hieman mainostaa (ilman lupaa) tuota Walloth Neschiä, kattavat valikoimat Alkuperäisiä tai vähintäänkin vastaavia osia vanhempiin bemareihin. Enempi asiasta kiinnostuneet lukekoot asiasta enemmän heidän omilta sivuiltaan, suosittelen.

Tässä vaiheessa vasta laitettu kampiakseli paikoilleen sekä luonnollisesti laakerit ja laakeripukit. Pultit on vielä pesussa, purkkiin bensaa liuottimeksi ja pultit sinne likoamaan. Lähtee edes suurimmat liat pois.

IMG_0946

Pulttien vielä ollessa pesussa, kaivettiin yksi öljypohja esille tutkiskelua varten. Päällä oli öljyä, moskaa, ruostetta sun muuta mistä piti päästä eroon. Rälläkkään teräsharja kiinni, suojalasit silmille ja puhdistamaan. Kotvan kuluttua naama oli musta ja öljypohja puhdas.

IMG_0950

Puhdistamisen, pesemisen ja sinkkimaalauksen jälkeen. Lopullista väriä ei vielä tässä vaiheessa tarkasti tiedetty, varmaan samalla värillä kuin peräkin. Ei nyt sentään viitsi autossa kaikkia sateenkaaren värejä käyttää.

Perä paikoilleen

Onnistuttu jo maalaamaan aiemmin perä ja tälläkertaa saatu se jo viimein paikoilleen toistamiseen. Parempi sen olla oikealla paikallaan kuin lattialla pyörimässä. Kuten jo huonosta ylivalottuneesta värejä vääristävästä kuvastakin näkyy, vanhoilla pulteilla mennään. Olivat yllättävän hyvässä kunnossa kierteiden puhdistelun jälkeen joten en jaksanut vaivautua uusia pultteja ostamaan. Ne voi siinä vaiheessa joskus tulevaisuudessa vaihtaa kun takakelkka tulee käsittelyyn.

IMG_0944

Eräältä romarilta löytyi onneksi yksi E21 323:n vetari, tuo perähän on samanlaisesta peräisin ja pulttien koko poikkeaa alkuperäisen M8 pulteista. Pulttijako on sama mutta pitäisi olla M10 pulteille reiät. Alkuperäisten poraamista ei edes oikein mietitty, lienee sen verran kovaa tavaraa ettei mene kuin hermot. ”Uuden” vetarin saatuani huomasin nopeasti että vetarin päissä on muutakin eroa, 323:n verarin laippa on noin 10 mm matalempi ja akseli vastaavasti hieman pidempi. Osia yhdistelemällä saisi ehkäpä yhden oikeanmittaisen oikeilla laipoilla mutta yhdellä vetarilla ei vielä pääse oikein eteenpäin... Vaihtoehtoina on vielä yhden 323:n vetarin etsiminen, oikean mittainen vetarin akseli jostain toisesta autosta tai oikean kokoisen välilaipan teettäminen. Ongelma tosin priorisoitu niin alas etten jaksa vielä hetkeen miettiä oikeaa ratkaisua siihen. Sitä ennen pitää saada kone nippuun ja paikoilleen. Samalla kun auto on jo valmiiksi pukeilla ja osia purettu tieltä pois, tutkittu miten E12:n takanapa mahdollisesti sopisi tähän paikoilleen. Tässä vaiheessa tiedetty jo ennakkoon että akseli on paksumpi eikä sovi lähellekkään nykyisiin laakereihin. Laakerin vaihdolla saattaisi olla ainakin teoriassa mahdollista, kenties akselia pienemmäksi sorvaamallakin saisi sopimaan. Sitä myöden tulisi taas mahdollisesti vetarit ongelmaksi? Toistaiseksi E12:n akselistoa ei ainakaan kierrätykseen viedä, vielä.

Soitto koneistamolta

Tuli soitto koneistamolta, osat olisi valmiita noudettavaksi. Tai no, miltei kaikki kuitenkin. Sääli vaan ettei itselläni ollut työkiireiden johdosta riittävästi aikaa edes noutaa osia. Oli kuitenkin mieltä lämmittävää tietää että osat on valmiina ja aikataulun venyminen on enää oikeastaan itsestäni kiinni. Nyt ei ainakaan ole tekemisestä pulaa...